Äntligen!

Efter lång väntan...
 
...kunde vi så njuta av lunchdrinken utomhus...
 
Trevlig helg / L&C

Måndagsmiddag!

Lotta har personalmöte och kommer inte hem förrän 19:40...
Nicke ringer och säger att han blir sen idag... kommer förmodligen med samma tåg...
 
Så därför förberedde jag dagens middag...
 
...som uppskattades av samtliga...
 
Potatisgratin med salladslök och en tjock sås bestående av grädde, massa grevé och en hel bit Gorgonzola... Till det lågtemperaturugnsbakad plommonspäckad karré och en näve haricots verts...
 
Helt ok en måndag ju...
 
Må väl / L&C

Lördagsmiddag!

Efter att ha sågat all ved i den täta dimman...
 
...blev det en delikat middag i brasvärmen...
 
Men först bjöd Nicke på en drink bestående av mangosorbet, vodka och fruktsoda med en rejäl isbit i... mumsigt kan jag lova...
 
Men sedan blev det avokado, apelsin och löksallad - friterad sötpotatis, provensalsk lågtemperaturugnsbakad karré, olivoljestekta morotsslantar och ett gott rött från Salento som gjorde det hela till en riktigt lyckad och smakrik måltid... Å så melonglass på det...
 
Fortsatt trevlig lördagskväll / L&C

Torsdagsmiddag!

Läste en mattidning med lite japanska idéer...
 
...och fastnade för Katsudon...
 
...som faktiskt inte alls var helt fel...
 
Lär vi nog laga fler gånger...
 
Trevlig kväll / L&C

Mer ved!

Så fixade gamla kollegan Åke lite mer ved åt oss...
 
...ett och ett halvt lass blev det...
 
Bara att såga och hugga...
 
Må väl / L&C

Onsdagsmiddag!

Freddie förberedde redan lite igår kväll...
 
...och sedan stod den pullade pårken på i åtta timmar i slow cookern...
 
På slutet fixade grabbarna kålslafs och andra tillbehör...
 
Helt suveränt blev det...
 
Må väl / L&C

Födelsedag!

Ja, då var det dags för Freddie...
 
...som väcktes "tidigt" med sång...
 
...och presenter...
 
...och vilket väder han fick...
 
Det fortsatte med att han och jag drack mumma till lunch...
 
...innan han fick skära upp sin tårta...
 
...då alla bröder och Rebecca samlats...
 
Och med en skönt värmande brasa...
 
...mumsade vi på Enchiladas...
 
...riktigt goda...
 
...resten av kvällen...
 
Tror han blev ganska nöjd med dagen...
 
Må väl / L&C

Söndagsmåltid!

Ikväll var det frun och jag som lagade maten och då gjorde vi det lätt för oss...
 
...allt i ugnen så det blev porchetta, mandelpotatisklyftor och morotsslantar...
 
Mycket gott blev det och det mesta gick åt...
 
Tänkte faktiskt, med tanke på att många av er besöker Italien både ofta, ibland och "någon gång då och då", börja med en liten uttalsskola som hjälper er, i alla fall lite, på traven så att ni inte direkt blir stämplade som okunniga turister... Har man bara lite koll på hur saker uttalas blir vistelsen klart mer intressant och inhandlandet respektive beställningarna blir genast mycket enklare...
 
  • Dagens middag till exempel, porchetta, uttalas "pårketta"...
  • En populär förrätt, bruschetta, som oftast består av en ugnsrostad skiva gott bröd ingnidet med vitlök och sedan något gott lagt uppepå uttalas "brosketta"...
  • Sedan har vi ju den populära rätten lasagne som uttalas just som det skrivs, "lasanje" där även sista bokstaven "e" uttalas. Observera att det alltså inte heter "lasanj"... Lika fel som att säga att man vill ha "spaghett"...
  • Apropå spaghetti ja, det kanske inte gäller uttalet men definitivt stavningen. Det stavas spaghetti och uttalas "spagetti"... Att felaktigt stava det spagetti skulle betyda att det uttalas "spajetti" och det vet de flesta att det ju är helt fel...
  • En annan intressant sak som faktiskt kan vara ganska bra att veta, är skillnaden på fisk och persikor... Pesce "peshe" = fisk medans pesche "peske" = persikor...
Annars var det snorhalt idag när vi var ute och promenerade...
 
Underkylt regn igår på frusen mark betyder jäkligt halt, men annars var det ganska ok...
 
Gott slut på helgen - nu är det snart vardag igen...
 
Må väl / L&C

Lödda!

Jo, faktiskt fick vi middag idag också...
 
...fruns specialitet, Stiffado, blev det...
 
Kan man väl stå ut med...
 
Må väl / L&C

Vitt!

Jodå, så här såg det ut då vi vaknade imorse...
 
...inte mycket med fullt tillräckligt för att det ska se vitt ut...
 
Även i Bari vaknade man till snö imorse...
 
Här har vi någon minusgrad på marken plus underkylt regn så ni kan ju tänka er väglaget...
 
Må väl / L&C

Afton!

Efter solig promenad i den iskalla nordostliga kulingen och med 6 minusgrader...
 
...satt detta extra skönt såhär på trettondagsaftons eftermiddag...
 
Espresso Crème, som vi fick av morfar i julklapp, kan varmt rekommenderas...
 
Trevlig helg / L&C

Torsk!

Idag fick vi laga mat då grabbarna hade ledigt från köket...
 
...så det blev ingen slow cooker idag...
 
Men det blev inte helt fel ändå... Rakt upp är det friterad sötpotatis, stora grejorna till höger är ugnsbakad sötpotatis, rakt ner strimlad, ugnsbakad palsternacka, till vänster strimlad, ugnsbakad rödbeta och så i mitten panerade och friterade ryggbitar av torsk...
 
Som man säger - himmelskt gott... Den torsken hade lätt konkurrerat ut vilken fiskkrog som helst då den var helt perfekt tillagad och bara ramlade isär vid minsta lilla tryck med gaffeln...
 
Trevlig kväll / L&C

Brrr igen!

Huga, nu talar dom om ännu värre kyla...
 
...neråt 18 minus minsann...
 
Å nu har vi 3 minus så det verkar stämma...
 
Blir till att hålla brasan igång...
 
Må väl / L&C

Brrr!

Ser ut att bli kallt närmsta dygnet...
 
...kanske neråt 16-17 minus...
 
...så då är det ju förutseende att vi fyllde vedförrådet igår...
 
Må väl / L&C

Södern!

Ja, idag fick Cajunfolket i Louisianas träskmarker stå för receptet...
 
...då det i slow cookern blev en...
 
...helt suverän Jambalaya...
 
Freddie började fixa redan vid tretiden och sedan fortsatte grabbarna då Nicke kommit hem och, efter fyra timmar, vid middagstid var det klart...
 
Duktiga pojkar vi har...
 
F..n, snart får vi väl börja betala pensionatspris här...
 
Må väl / L&C

Raketer!

Det är ju bra att vi har grannar med gott om pengar...
 
...som kan underhålla oss på nyår...
 
Man kan ju undra vad detta kostat...
 
Må väl / L&C

Nyår!

Lugn och skön nyårsmiddag...
 
...som startades med förrätt och Cava...
 
...och medan vi satt och smälte räkcocktailen...
 
...stod grillmästaren ute i snålblåsten på altanen och grillade...
 
...och det blev inte alls fel...
 
...ja och nu är det väl bara att säga god fortsättning på det nya då...
 
Må väl / L&C

Kyckling!

Ikväll, fredag, bjöd kocken på en kycklinggryta...
 
...tillagad i slow cookern, förstås...
 
Smarrigt men starkt...
 
Må väl / L&C