Granen!

Det blir även en del ved att ta hand om härifrån...


...och en massa rötter att gräva upp...

Och egentligen hade det här blivit en alldeles perfekt julgran...


...om än aningen stor...


Spännbandet har ju nästan växt in i stammen...


...så det är stora krafter det handlar om...


Lite av mossan från garagetaket som inte hamnade i hinken...


...hamnade på ett annat tak!!!

Femton (ja, 15...) grader en stund på eftermiddagen idag, en liten svag stackars blek sol gör sitt bästa för att tränga igenom molnen och så blåser det endast någon enstaka sekundmeter vilket gör att det var riktigt behagligt att småplocka på tomten idag...

C lägger tak, F är sista rundan till Lund innan han flyttar imorgon, N är första dagen på nya arbetet och L är på planeringsmöte men snart är här fullt hus igen, i alla fall ett litet tag...

Må väl / C

Loppis!

Ganska nytt fenomen här i trakten är bakluckeloppis. Har blivit otroligt populärt och är helt enkelt en parkeringsplats eller stor plan där massor av bilar parkerar, öppnar sina bakluckor och säljer skräp eller "bra-att-ha-saker" som det även kallas. Håller på fyra timmar varje söndag och det brukar vara tjockt med folk.

Vi var där för första gången idag och det var verkligen tjockt med folk. Lite roligt att gå runt och kolla men som sagt, en hel del skräp...

När vi knallat runt ett tag upptäckte vi att vi var hungriga och vad gör man då man befinner sig på utlänningstäta söder i Helsingborg??? Man letar förstås bland alla utländska matställen... Plötsligt blev det lite svårt att välja med maträtter från världens alla (nästan) hörn. Valet föll, även om det inte var lätt, till slut på ett libanesiskt ställe... Fattade kanske en tiondel av menyn men beställde kycklingkebab respektive grillspett.

Inte prata micket svenska bara lite förstå... men vi fick soppa till förrätt!!! Den hette, eller i alla fall bokstaverades, Ezogelin, var en turkisk specialitet, var mycket god och ganska stark. Maten var riktigt god och inte för stark som vi varit lite rädda för. Vi hade sett på menyn att vi skulle betala 105:- men vid kassan sa han "etthyndrafemti knånår" och på kvitto stod det 115:-... jajaja... Fast kul var det och smakade bra gjorde det...

Sen for vi raskt hem till alla jobb som väntade...

C bytte med N's hjälp till vinterdäck...


...och passade samtidigt på att spola av den...

Sedan var det dags att säga tack och adjö till granen...


Den har ju hjälpligt stått upprätt med spännband...

Men nu ska den lämna plats till kommande somrars pool... Grabbarna ska lägga plattor där granen stått så att poolen inte förstör gräsmattan igen...

Sedan har vi haft fullt med utklädda ungar som ringt på och gastat "bus eller godis?" hela helgen...


Och så hade vi något Halloweenspöke som satt på taket och ugglade...

Näjustdetja, det var ju frun som plockade mossa...

Jag tillbringade eftermiddagen med att slipa av en gammal rostig stekpanna som F ska ha i sin nya lägenhet i Lund. Den blev som ny...


Viss skillnad...

Nu står den insmord med baconfett och bränns av i ugnen... Ska ta den andra någongång när jag fått tillbaka rörligheten i axeln... Kanske någon av bröderna vill ha den...

Skannar som sagt in lite gamla foton och frun hittade detta kort...


Den prickiga är mormor och ni kan ju bara gissa vem den andra är...

Nu ska vi laga middag... (fast N&L har redan börjat så smått...)

Må väl / C

Slut!

Jahaja, då var äldste sonens två månaders succéartade inhopp på förskolan tillända.


Populär avslutning med glass, som N haft med sig...

På måndag blir det istället högteknologiskt dataföretag som gäller... Viss skillnad, eller???

Oavsett önskar vi honom all lycka...

Ute är det nu så tjockt att vi knappt ser handen framför oss, i alla fall om vi sträcker ut armen...

Undrar om jag behöver GPS'en inatt för att hitta hem??? Ser bara något hus ner i gatan, knappt pensionärshemmet och definitivt inte lamporna vid järnvägsövergången...

Yiiiiha, in i dimman bara...

Må väl / C

Puss!


Till min fru... ♥♥♥...

Må väl / C

Ugn!

När nu en kall, blåsig och ruggig helg närmar sig med massor av höstjobb börjar jag planera lite för vad vi ska äta för smaskigt då vi kommer in på kvällarna...

Måste bara dela med mig av detta recept som vi flitigt använder oss av och som blir helt sagolikt gott. Finns säkert många varianter men så här gör jag...

Brukar använda karré eller fläskkotlett i bit, helst utan ben (enklare så...) och vitsen är att den ska bli så mör att den fullkomligt smälter i munnen...


Kunde inte bestämma mig så det blev en av varje idag...

Baddas med grillkrydda och sedan med chili eller någon annan stark krydda. Var inte rädd att krydda kraftigt och starkt för köttet blir inte starkt då ju kryddan endast finns på kanten av skivorna. Spadet däremot får en ljuvlig smak, men jag återkommer till det.

In i ugnen och på med programmet varmluft/ånga, mixat lika delar. Inte endast ånga då köttet tenderar att bli lite "kokt" då. Har ni inte förmånen av att ha en ångugn (bästa köksinvesteringen hittills...) så in med några bunkar vatten i botten av ugnen (typ 2 ggr dryga halvlitern) och se till att det inte kokar torrt.

Jag ställer in ugnen på 120 grader och låter den stå så i kanske lite dryga tio minuter och sätter sedan ner tempen till 80 grader.

Köttermometern ställer jag på 70 grader för kotlett och 82 för karré...

När inställd innertemperatur är uppnådd plockar jag upp köttet från spadet, lindar in det i folie och ställer ut det i uterummet alternativt i kylskåpet. Spadet får svalna någonstans...

Då köttet är riktigt kallt, helst dagen efter eller i alla fall minst fem-sex timmar senare skivar jag upp det i skärmaskinen i tunna skivor på max två mm, eller så tunt du kan utan att det ramlar isär. Gör du detta för tidigt då köttet inte kallnat tillräckligt är det mycket svårt (tycker i alla fall jag...) att få ordentliga skivor. Är köttet minsta lilla varmt blir så tunna skivor "sladdriga" och väldigt svåra att få till medan ett kallt kött är fastare och skivorna blir styvare och klart mer lätthanterliga...

I med alla skivor ni anser gå åt i en bunke och slå på av spadet så det precis täcker. In i ugnen (eller i nödfall micron) och värm upp det till ätvänlig temperatur. Värm under tiden en annan bunke som köttet läggs i till servering. OBS! låt inte köttet vara kvar i spadet efter uppvärmning för då blir det lätt sladdrigt...

Till detta ljuvligt möra kött brukar vi servera hemmagjorda varma chips, hemmagjorda pommes frites, raggmunkar, ugnsstekt potatis i någon form eller annat som lockar...

Bearnaisesås eller annan sås som faller i smaken brukar grabbarna ta men jag föredrar det naturellt...

Skulle det mot förmodan råka bli något kött över kan det serveras kallt till lunch, läggas på utflyktsmackorna, värmas fler gånger, eller användas till mycket annat där endast fantasin sätter gränser.

Tillagningssättet gör ju att det är väldigt mört och lättätet så även kallt är det suveränt.

Första gången man gör detta kan det vara lite snålt med spadet som blivit under tillagningen och man måste därför späda med lite buljong inför uppvärmningen så att det täcker men sedan har man så det räcker och det kan sparas i kylskåpet i en dryg vecka och användas till lite av varje som t.ex. smaksättare i grytor, uppvärmning av överblivet kött, reduceras till såsgrund eller varför inte som mina grabbar gör, ett par matskedar som smaksättare i pasta av alla de slag inför träningar och matcher.

Åååå, nu börjar det dofta riktigt gott från ugnen...

Lycka till och smaklig spis

Må väl / C

Håhåjaja!

Nu har ännu en helg passerat och vi har fått en hel del gjort...

Strålande sol från en i stort sett klarblå, molnfri himmel, 10-12 grader och svaga, men kalla, sydliga vindar gjorde att det var ganska behagligt.

Lördagen gick åt till att byta från sommarkapp till vinterkapp på båten plus fixa lite av varje, grabbarna hade träning, L klippte plommonträdet och vi körde grenarna i "hackapelittan" och spred hacket i rabatterna, handlade lite plus åt en massa god mat...

Söndagen bytte våra snälla pojkar till vinterhjul, vi tvättade hjulen, L började klippa lite på äppelträdet, vi klippte gräset, tvättade sommarkappen, påtade lite i rabatterna samt avslutade eftermiddagen med att sitta i solen i uterummet och avnjuta espresso med Sambuca respektive päronkonjak... inte helt fel...

Nu puttrar maten på spisen och jag ska tända en brasa då tempen ånyå går ner mot endast ett par plusgrader...


Kameran hade tagit långhelg men ett kort hann vi med...

Må väl / C

Höst!

Nu är det höst på allvar... Grått, kallt (9 grader), dagsregn och kuling (17 m/s sydlig)... Riktigt ruggeväder...

Fast i helgen var det konstigt nog fint...

Lördagen strålande sol, 12-14 grader, svag sydvind och riktigt behagligt så vi passade på att montera ihop vaggan till båten och göra klart allt för torrsättningen. N hissades upp till masttoppen för att demontera antenner och instrument plus att vi lossade alla fall och "annat löst" i riggen.

Söndagen var lika fin men blåsigare med 14-15 m/s sydlig vilket gjorde att det kändes klart kallare. Vi mastade dock av och lyfte båten på plats. Grabbarna tog hand om masten, surrade den och placerade den i mastskjulet medan vi gjorde rent båten från "topp till tå"...

Hann även med att demontera vår dyra trebladiga foldingpropeller innan någon annan gjorde det...

Nu är det bara småjobb kvar som kan göras närhelst vädret tillåter... (typ inte idag...)

Må väl / C

Störtregn!

Det har tidvis vräkt ner idag... Så mycket att vägarna blivit till sjöar...


Detta är normalt en väg...

Givetvis regnade det extra mycket då frun i huset skulle hem från en lång, blöt arbetsdag...


Helt genomblöt...

Men lika glad ändå...

Må väl / C

Beröm!

Först var sotaren här igår morse och berömde oss för att vi eldar ordentligt och inte "meseldar" som många andra tydligen gör. "Syns definitivt inte att ni eldat nästan 10 m³ förra säsongen", sa han. Fortsätt att elda på rätt sätt, som ni nu gör, så kommer kaminen att hålla i många år till. Det syns knappt att den är använd, sa han... Vi som haft den i tio år och tidvis eldat duktigt i den...


Kul att få bekräftat att man gör rätt...

Med tanke på hur långt ner temperaturen går på nätterna nu är det nog inte så långt kvar till säsongsinvigningen...

På eftermiddagen åkte vi så till vår tandläkare för den årliga kontrollen, både frun och jag. Även där fick vi beröm, denna gång för hur vi sköter våra tänder. Fick även bekräftat att skiftet gjort mycket nytta, då vi båda bytte till eltandborste och började använda uteslutande Dentosal, för nu var det väldigt mycket mindre tandsten att skrapa bort...

Att vi sedan lyckades pricka in den mycket blåsiga kvällsrundan vid halvelvatiden mitt mellan två störtskurar gjorde att gårdagens resultat i alla fall blev ganska skapligt...

Nu ska jag ut och fixa handbromsvajern på min nya cykel samt byta batterier till fruns bakljus... (på hennes cykel, alltså...)

Må väl / C

Cykel!

Det blev en cykel för födelsedagspengarna...


Helt i aluminium = helt rostfri (förhoppningsvis...) och ganska lätt...

Må väl / C

Söndag!

En hel dag med jobb i trädgården är nu snart tillända... Skapligt väder men ganska kallt och blåsigt... Och nu har vi ont lite här och var...


Justering av växlar...


...plus reparation av gräsklippare...

Snickaren var uppe på vinden och isolerade den gamla vindsluckan i klädkammaren...


Vi tog hand om lärken som skulle sågas i lagom bitar...


Ca 30 cm passar perfekt till kaminen...


Sedan var det dags att klyva... tack Micke, den är helt suverän...


Lätt som en dans går det...


Det blev lite ved att elda till slut...


...och en del grenar att tända med...

I bakgrunden står stegen klar till sotaren som kommer i morgon bitti...


Alla blommor har förflyttats till sin vinterplats och pumpen har monterats isär...


Här är nog sista skörden för i år...

Nu väntar höstens första mustiga söndagsmiddag som idag, då det är lite ruggigt, passande nog blir en kraftig köttsoppa...

Må väl / C

Lördag!

Fick överta blommor från mormor och morfar för någon månad sedan och kolla vad fina dom fortfarande står...


Typ, blandsippor...

Och nu då vi inte har varken råd eller möjlighet att besöka Bordighera i höst fick vi ju inhandla Nonnafärgade mattor...


Medelhavsfärgade...

Bordigherainspirerad drink innan lunch, grissini med Punt e Mes, espresso med Sambuca och kolla nya badrumsmattorna innan vi bläddrade igenom sommarens bilder vi nyss fått oss tillhanda från Elli & Co i Väsby gjorde att vi fick liiite sensommarkänsla...

Trots kuling, ensiffrigt och endast enstaka solglimtar...

Idag spelade grabbarna gåsaboll... som avslutning på fotbollssäsongen... störste sonens lag vann, minste sonens lag kom tvåa och mellansonens lag kom trea...


N mitt i målet, svarta byxor med grå tröja och F med svartvit-randig tröja mitt i bild...


samt C med röd tröja...

Avslutningen fortsätter under kvällen...

Vi gick dock hem för andra aktiviteter som tvätt, middag och allmänt helgbestyr...

Må väl / C

Ösregn!

Regnet det bara öser ner...

Och i helgen tog en 24-årig epok slut då vi tog ner vår fina "lilla" lärk...


Stor och ståtlig har den hunnit bli...


...men barrar så in i hels...


Sparade dock stubben att sätta en blomkruka på...

Grävde upp en liten, liten planta längst upp i "vår" dal i nordvästra hörnet av Italien, på ca 1600 meters höjd, med hjälp av äldste sonens yoghurtsked, sommaren 1987...

Kådan på bilarna var värst och det som gjorde att vi till slut tog det avgörande beslutet men alla barr har varit en pina genom åren...

Mycket konstig känsla nu när det blev så öppet och tomt...

Må väl / C

Biff!

Utskuren ryggbiff som legat och gôttat till sig ett tag hade vi till lunch idag...


Precis innan den lades på grillen...

Suveränt god - smälte nästan i munnen...

Till efterrätt tog jag sista biten Gorgonzola och lite parmesan till päronet, samt ett glas vin...

En god kopp espresso avslutade den helt vanliga onsdagslunchen...

Sedan satt jag en stund i solen i uterummet och löste korsord...

Må väl / C

Peppar!

Nu hänger chilipepparn som vi tog hem från Italien i somras på tork i köket...


Tillsammans med Versalicovitlöken...

Dryga sextio röda frukter har det blivit hittills...

Duktig styrka är det i dom också...

Må väl / C

Diverse!

Riktigt tjock dimma hade vi häromkvällen... vi såg inte mer än halvvägs ner i gatan...


Spöklikt...

Kunde man inte fira födelsedagen ombord fick man väl ordna flaggningen på annat sätt...


Gick alldeles utmärkt...

Och vår direktimporterade fänkål växer fortfarande...


I alla fall blasten...


...och kanske lite fänkål också...


Sista omgången rädissor för i år...

Annars har vi blivit nästan klara med renoveringen av sydfönstren, snickarn har tillverkat och monterat en kasett till skorstenen där den passerar vinden, studenten har rotat igenom garaget i jakt på köksprylar till sin nya lägenhet i Lund, frun i huset har skördat vår direktimporterade spanska pepparbuske som gav dryga sextio illröda frukter, alla tre bilarna är tvättade, de flesta båtsakerna är undanstuvade, vi har haft sommarens kanske finaste dag med 23 grader, väldigt svag nordväst, molnfritt och strålande mycket varm sol och nu har vi grillat ryggbiff på altanen och ätit i uterummet i solens sista strålar...

På kullens insida gör nu höstblommorna sitt bästa för att lysa upp...


Som här höstastern...

Trevlig helg / C