Mmm!

Efter dagens slit...
 
Direktimporterad äkta italiensk Salsiccia...
 
...övervakad av grillmästaren själv...
 
...där den fick exakt rätt grillning...
 
...och sedan avnjöts med, bland annat, varma chips och L's födelsedagsvin...
 
...i solens sista strålar...
 
Trevlig helg...
 
Må väl / C

Farlig trend!

Se vad som idag skrivs på ekonomisidorna...
 

En farlig trend

 

Att glo på barn i en sandlåda kan vara det snabbaste sättet att greppa det världsekonomiska läget. Allt mer kretsar kring något väldigt grundläggande: frågan om mitt och ditt. Det kan förklara en mental epidemi som nu sprids över världen.

 

Trust, but verify. Tillit är mysigt, men kontroll är mysigare. Denna lilla devis brukade Ronald Reagan använda för att beskriva förhållandet till Sovjet under kalla kriget.

 

I finansvärlden är inställningen högsta mode. Den som är utrustad med en skeptiskt färgad fantasi har blivit omsprungen av verkligheten. I början av året beslutade den tyska centralbanken Bundesbank att flytta hem en del av det guld som landet förvarar hos utländska centralbanker. Manövern var en reaktion på en fråga som bubblat upp i den tyska opinionen: ligger guldet verkligen där det påstås ligga? Den tyska federala revisionen kritiserade Bundesbank för att inte fysiskt ha kontrollerat tackornas existens. En tanke som för bara några år sedan hade viftats bort som en unken dunst från konspirationsteoriernas grumliga värld resulterade i ett beslut från en av världens mest respekterade institutioner. Det är inte unikt. I Schweiz väntas en folkomröstning om att följa det tyska exemplet. När Dagens Industri ställde frågan till Riksbanken visade det sig att även Sverige förvarar sitt guld utomlands men nöjer sig med kontoutdrag istället för inspektioner.

 

– Det finns inget skäl att tro att det inte är där. Det är ungefär som att fråga om man har pengar på banken, förklarade en person på Riksbanken för tidningen.

 

Kredit betyder förtroende på latin. Det är därför rätt naturligt att det som brukar kallas för skuldkrisen är en plågsam resa i motsatt riktning.

 

Som av en händelse vände sig nyligen människor i det lilla öriket Cypern till sin bank med just denna fråga. Svaret överraskade många: Dina pengar? Är du trög eller? Här finns de inte!

 

Cypriotiska bankkunder med mer än 100 000 euro kan få tillbaka så lite som 40 procent av de pengar de trodde var i säkert förvar. Detta borde visserligen inte ha kommit som en överraskning.

 

I flera hundra år har det varit en realitet att den som sätter in pengar på en bank överlämnar dessa i bankens ägo. I utbyte ger banken (i bästa fall) ränta plus ett löfte om att betala tillbaka.

 

Med den inte helt oviktiga brasklappen: om vi kan. Går banken omkull förvandlas kunden till en snopen fordringsägare bland andra.

 

Kunskapen om detta har suddats ut av systemet med insättningsgarantier som innebär att staten träder in i bankens ställe och räddar den lille mannens besparingar.

 

Denna trygghet är något av en illusion, eftersom det bygger på att staten kan betala. Ekonomiprofessorn Anne Sibert konstaterar i en artikel att insättningsgarantier är konstruerade för att ta hand om begränsade kriser, inte när hela länders banksystem kollapsar. Ungefär som ett fartyg för tusen passagerare med bara en livbåt.

 

Även juridiskt har reglerna visat sig vara luddigare än vad många trott. Eftadomstolen slog i januari fast att den isländska staten inte är skyldig att ersätta utländska småkunder i internetbanken Icesaves krasch. Det här ska inte tolkas som en uppmaning att börja tömma bankkonton och beställa hem taggtrådsstängsel. Men en fråga som tidigare varit enbart akademisk har smugit sig in i det verkliga livet: det som upplevs som mitt kanske inte alltid är det. Som två treåringar som plötsligt står öga mot öga med handen på samma spade. Uppvaknandet blir ofta trist. De senaste åren har många professionella investerare tvingats erfara att vattentäta fordringar på andra visat sig vara allt annat än säkra.

 

Kredit betyder förtroende på latin. Det är därför rätt naturligt att det som brukar kallas för skuldkrisen är en plågsam resa i motsatt riktning. Misstron är på frammarsch, som ett osynligt virus som sprids från land till land. I USA överväger flera delstater att tillåta guld som betalningsmedel. De senaste veckorna har intresset för den alternativa valutan Bitcoin nått hysteriska proportioner. Och så vidare. Stollevarning igår, verklighet idag.

 

I slutet av 70-talet hade tre av fem amerikaner förtroende för bankerna. 2012 var siffran en av fyra, enligt Gallup. Varför? Kanske därför att den mest relevanta observationen av den moderna finansvärlden fortfarande är den här: det är ett svart hål. I en artikel i The Atlantic skriver Frank Partnoy och Jesse Eisinger att inte ens de mest sofistikerade investerarna på Wall Street har någon aning om vilka risker som egentligen döljer sig i de stora bankerna. När Ed Trott som tidigare satt i styrelsen för det organ som utformar redovisningsregler får frågan om han litar på bankernas siffror blir svaret: absolut inte! Inte heller på politisk nivå har öppna kort precis varit ett ledord. Manipulerade budgetsiffror, mörkade bankproblem, ekonomiska prognoser med mytomanvarning och pyramidspelsliknande pensionssystem är några inslag. Även i toppen ökar nu frustrationen. Cypernfiaskot utlöste öppet bråk i den räddningstrio som har eurons öde i sina händer; EU, ECB och IMF. Något som kan göra vem som helst nervös.

 

Det krävs ingen examen i riskhantering för att inse att allt detta inte är så bra för ett system som sägs bygga på tillit. Misstänksamhet är en planta som trivs i mörker. För att ekonomin i västvärldens stora ekonomier ska vända på allvar krävs att denna trend bryts. Misstro som får gå för långt kan lätt slå över i vanföreställningar. Och det finns något som är ännu farligare än osäkerhet: att vara fullkomligt säker på sin sak. Det gäller oavsett om det handlar om blind överoptimism eller de mörkaste av fördomar.

 

Som Mark Twain uttryckte saken: It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so.

 

 

Verkligen tänkvärt...

 

Var man inte mörkrädd innan, så...

 

Må väl / C

Milangodis!

Ni får en chans...
 
Gissa vad vi gjort idag???
 
Rätt...
 
Ja, om ni nu svarat - sågat ved, alltså...
 
Fast vissa av oss njöt mer av drinktilltugget...
 
En iskall Martini, givetvis med is och fyra gröna oliver, med lite tapenade gjord på Taggiasceoliver och tillhörande specialimporterade sesamgrissini gjorde att vi njöt än mer av vårsolen...
 
Och vitlöken verkar ha överlevt...
 
Någon av er som tidigare sett när man vattnar nyplanterade träd med storskopa???
 
Yes, grillade revben till middag...
 
Dagens drink...
 
Återkommer nu till överskriften - Milangodis... Minns ni karameller eller kanske kola som är 50/50 röda och svarta??? Milans färger... Smakar lakrits och hallon... Inte helt fel...
 
Det är dagens drink... mmm...
 
Ni får påminna mig så ska ni få smaka den nästa gång vi ses...
 
Vårens första middag ute i solen på altanen är speciell...
 
...och att den smakade suveränt är bara bonus...
 
Satt länge och bara njöt av solen och värmen innan det var dags för...
 
Trevlig helg...
 
Må väl / C

Fredag!

Äntligen fredagkväll...
 
...och en efterlängtad espresso...
 
Längst till vänster står "båtbryggaren", i mitten står den ordinarie "hemmabryggaren" och till höger står den för dagen nyinhandlade "reservbryggaren"...
 
Det började ju med att den ordinarie bryggaren, efter sin årliga rengöring, plötsligt inte producerade kaffe i min smak... Vi plockade då fram "båtbryggaren" som skulle få tjänstgöra under den ordinarie bryggarens frånvaro... Inte heller båtbryggaren producerade nu, ett, tu, tre, kaffe i min smak... Trots ihärdiga försök, på alla möjliga och omöjliga sätt, vill skrällena inte producera kaffe som jag vill...
 
I rena ilskan inhandlade vi idag alltså ytterligare en bryggare, så nu ska det väl för fasiken fungera...
 
Utöver dessa tre tror jag vi har två likadana i reserv plus en av ett annat märke... så det vore väl själva f..n om vi inte skulle lyckas få till det nu...
 
Skam den som ger sig...
 
Annars ser det hoppfullt ut inför helgen... med vädret alltså...
 
Molnfritt, svaga vindar (dessvärre från nordväst...) men tyvärr inga temparaturer ens uppåt tiogradersstrecket...
 
Vi måste ta hand om all ved, hämta mera ved, fixa släpet, börja med vårrustningen av båten, byta till sommardäck på alla tre bilarna, ta hand om trädgården, tvätta fönster, måla huset, rengöra altanen och eventuellt, om det blir någon tid över, vila upp oss...
 
Men vi tar det som det kommer...
 
Trevlig helg...
 
Må väl / C

Nes!

Never ending story...
 
Ännu ett lass...
 
Gränsfall till överlast, eller???
 
Lätt vingligt var det i alla fall...
 
Ojojoj...
 
Har man styckit ut hakan och sagt att men vill ha engångspallar så får man ju ta att det ibland blir liiite fler pall än man kanske hade tänkt sig från början...
 
Tillsammans med veden vi beställt och de kanske tre lass vi har kvar att hämta har vi nog nu redan så vi klarar nästa vinter...
 
Nu ska allt bara sågas också...
 
Trevlig helg...
 
Må väl / C

Ojojoj!

Snickaren ringde idag och meddelade att vi hade lite bränne att hämta...
 
 
Vi bombade släpet...
 
...och det blev en hel del...
 
Vi har dock bara hämtat ungefär en fjärdedel idag...
 
Plus det vi fick av Bengt i söndags klarar vi oss så det nu kan vara minusgrader nästan hela sommaren...
 
Om och när vi orkar såga upp allt detta...
 
Må väl / C

Tåg!

Ja, faktiskt så knallade vi bort till stationen och trängdes med hundratals andra nyfikna för att få se en skymt av Orientexpressen som för första gången besökte Skandinavien. Passerade ikväll Kattarp på sin väg mellan Venedig och Stockholm...
 
40.000 för en biljett så vi nöjde oss med att bara titta...
 
Långsamt passerade den vår station, två lok och ett 15-tal mycket välpolerade gamla, vackra vagnar varav fyra-fem stycken var restaurangvagnar där det satt män i fluga och damer i långklänning... Vi såg även en gentleman i hög hatt...
 
Lite kul faktiskt...
 
Må väl / C

Delizioso!

Cena oggi...
 
Tagliatelle con un ragu di Salsiccia...
 
Salsiccia importati direttamente da Emilio a Pomaretto...
 
Con un bicchiere di vino rosso, e naturalmente parmigiano italiano, era una cena suvrano...
 
Pasto gustoso tutti...
 
Buona notte / C

Wok!

Jahaja, spontan middag med mysvännerna, R&B, från Bjuv...
 
Gott, rikligt, mättande, mysigt, varmt och trevligt....
 
Bra lördagskväll...
 
Må väl / C

VV!

Jo, avdelningen för värdelöst vetande....
 
Om ni undrade så har vi:
 
    79      Smågatstenar
  211      Storgatstenar
  666      Runda stenar
1507      Hela plattor
 
På vår tomt...
 
Ja, jisses...
 
Sopade allt idag så därför vet jag...
 
Må väl / C

Mums!

Kan det bli så mycket bättre???
 
Ett glas rött, direktimporterad mjuk Parmesan och några olivkex... mmm...
 
Trevlig kväll...
 
Må väl / C