Värderingsmannen!

Jodå, han kom till slut - drygt en kvart försenad. Inte ett ord om att han var sen så lite avog var jag redan från början...

Men han var artig och trevlig så han vann i längden. Plus att han berömde oss och berättade att det var ett av de trevligaste husen i byn, med i stort sett bäst läge, att det såg välskött ut, att vi kostat på maskinparken när vi bytt ut, mycket stiligt badrum, bra golvval, kaminen och en del annat, hjälpte väl till att få honom på plus igen.

Bygger man sedan ut byn med de c:a 100 villor som planerats kommer begagnatpriserna att stiga men som det ser ut idag låg vi helt rätt i vår gissning, plus/minus 100 tusen, men snarare plus, menade han, då efterfrågan stadigt ökar här ute.

Då det ju är några månader kvar till det blir aktuellt med försäljning, typ 50, hinner saker ju ändras men att priserna här ute skulle sjunka finns inte alls med, sa han.

Så det låter ju bra...

Må väl / C

Första advent!

Givetvis skulle alla rutor tvättas innan stjärnor och stakar fick ställas upp. Vet du hur mycket fönster det är i ett hus? Vi har tolv stora och fem små, tre dörrar, sex skjutdörrar och ett fast fönsterparti. Alla har ju både ut och insida men numera slipper man tvätta emellan också, som man fick göra förr. Sedan skulle ju gardinerna bytas ut, de gamla plockas ner och de nya strykas och hängas upp. När nu allt var borta från fönsterbänkarna inför tvätten skulle ju alla blommor in och duschas av, fixas till och vissa till och med planteras om. Sedan skulle allt hängas upp, kopplas in, justeras och alla gardiner skulle puffas till så dom hängde bra. Pust...

Det blev ett heldagsgöra men nu har vi sex stjärnor och fem sjuarmade plus en storstrut som lyser. Fast det är bara inne. Om vi ska ha något ute i år och i så fall vad har vi inte bestämt ännu.

Nu har vi precis druckit glögg med russin och mandel samt fått i oss några pepparkakor som dagen till ära hade apelsinsmak.

Må väl / C

När råttorna är borta...

nä, vänta... det blev ju fel... när katten är borta dansar råttorna på bordet. Så ska det ju vara. Ja, L är på ett kinahak i stan med alla kollegorna och firar av en gammal arbetskamrat, N är och myser i Spanien, F cyklade!!! till kompis i grannbyn och C turar... så jag är alldeles ensam hemma. Ovanligt...

En stor skiva entrecôte blev "över" för ett tag sedan och hamnade i frysen så den kom fram idag. För ett tag sedan hade vi kokta "små fina" potatisar och dom låg nu och väntade i en burk i kylen.

OK, skiva potatisen tunnt, skala och skiva några lökar tunnt plus att jag, i kylen, råkade hitta ett tiotal färska champignoner som jag också skivade tunnt. Allt stektes sakta i rikligt med smör (det enda vi numera steker i, förutom olivolja givetvis...) tills den riktiga mjukheten infann sig. Under tiden skar jag mycket tunna skivor smör och la i en glasskål samtidigt som jag skalade en ansenlig mängd vitlöksklyftor. Enbart svartpeppar på den numera avtorkade köttbiten. Pressade vitlöken i smöret och rörde om och sedan in i kylen. Det blev så mycket drag i den så vi lär inte besväras av några vampyrer, på ett bra tag i alla fall. La entrecôten på grillen. Full värme i en minut på varje sida och sedan en minut till på varje sida men på halva värmen. Vände runt i potatis/lök/svampröran med jämna mellanrum. La upp köttet och potatisblandningen på en tallrik, klickade på en ansenlig mängd vitlökssmör och satte mig till bords där ljusen lös och vinet stod framdukat.

Sagolikt... Köttet helt perfekt med en rosa kant på kanske en fjärdedels tjocklek på var sida och halva biten rött däremellan gjode att den fullständigt smälte i munnen. Potatis/lök/svampröran hade suverän konsistens och smakade tillsammans med entrecôten helt underbart. Att till detta inmundiga en lagom tempererad Montepulciano D'abruzzo samtidigt som brasan hemtrevligt sprakade alldeles i närheten gjorde att jag riktigt njöt. OK, hade väl varit kul att dela det med någon, men man får vara glad för det lilla...

Dukade av samtidigt som jag nynnade för mig själv "drick ur ditt glas" ungefär som allas vår Cornelis sjöng i sista låten på andrasidan av LP'n Movitz! Movitz! från 1977 och där han reciterade Fredmans epistel no 30 av Carl Michael Bellman.



Ungefär som jag gjorde på en Halloweenfest för läääänge sedan...

Fyra grader ute men brasan brinner så fint här inne, har nu hamnat i soffan och ska se en film så nu återstår det endast att, inför helgen, säga...

Må väl / C

Pytt!

Nu har jag tärnat och stekt pytt till ett helt regemente, känns det som. Hade en stor bit karré över och när den var tärnad blev det väldigt mycket så det blev till att skala en hel del lök och potatis. Nu finns det i all fall pytt till grabbarna till lunch, innan träning och när dom är extra hungriga.

Idag igen är det regnigt, blåsigt och kallt så det är inte utan att man är lite avundsjuk på sonen som är i soliga Spanien och som BADADE igår. I havet... strax under 20 grader, trodde dom att det var.



Lika behagligt som här, när C badade på samma ställe förra året?

I Italien var det marknad på strandpromenaden idag med mycket folk. Man såg stora vågor rulla in och bryta, men solen sken så det såg riktigt behagligt ut.

På måndag kommer en värderingsman hit för att ge oss en hint om vad vårt hus betingar för pris. Ska bli intressant att se hur mycket det skiljer sig från vad vi tror.

Nu har först L sedan F och nu sist C kommit hem inom loppet av en kvart så nu är det slut på lugnet...

Må vä / C

Jobbfronten!

Hoppet är det sista som överger en men det ser ganska mörkt ut fortfarande i transportbranschen trots att många talar om ljusningar och att det börjar se bättre ut.

 

Jag har ju tid att följa nyhetsflödet på nätet på ett annat sätt nu och ser ju att de flesta analytiker och prognosmakare är ganska eniga om hur läget egentligen är.

 

Har följt vad Lena Hagman, som är chefsekonom på tjänsteföretagens branschorganisation Almega, skriver och enligt henne är kulmen i bortfallen av jobb passerad, de största neddragningarna är i år, därefter trappar det av. Men det kommer att ta väldigt lång tid innan arbetsmarknaden repar sig, säger hon vidare. De ljusare siffrorna, skriver hon, betyder inte att allt är frid och fröjd. Återhämtningen blir trög. Det stora orosmolnet är exportindustrin, som spelar en avgörande roll för tillväxten.

 

Och just exportindustrin är ju vad den internationella transportindustrin i huvudsak lever på.

 

Peter Jeppsson, vd i arbetsgivarorganisationen Transportgruppen, skriver att det ljusnar för transportnäringen men att bara ett av tio företag tänker nyanställa under det kommande kvartalet, medan två av tio tänker dra ner på personalstyrkan. Han skriver vidare att det ännu inte handlar om full fart framåt utan snarare om att ha fått upp näsan över vattenytan.

 

Det positiva är dock att alla verkar vara överrens om att vi varit nere i botten och att det nu pekar uppåt. Att det kan ta lång tid är en sak men huvudsaken är ju att det går åt rätt håll.

 

Strax före fem imorse släppte jag äldste sonen på stationen. Allt har gått bra och jag följde honom på flighttrackern och såg hur han passerade den ena staden efter den andra och gick in för landning 20 minuter före utsatt tid... Såg soligt och varmt ut.

 

 

Hoppas han får en skön vecka nu för det kan behövas innan vinter kommer igång ordentligt här.

 

Nu ska vi tända brasan och laga middag.

 

Må väl / C

Blöt måndag!

Ännu en regnig dag till samlingarna. Regn hela dagen, blåsigt och kallt gör en ju inte gladare.

Till råga på allt är det troligtvis något strul med termostatstyrningen av den nya värmepannan då det är olidligt varmt här på nätterna fastän jag skruvat ner termostaten på minimum. Graderingen går till 14 grader som lägst och jag har dragit den en bit till, så långt det går. Ändå är här en bra bit över 20 grader. Får ringa någon imorgon som får titta på den...

Spagetti med laxsås idag och imorgon bitti ringer väckarklockan vid olidliga kvart i fem...

Sov gott!

Må väl / C

Tråkväder!

Duggregn, kallt, blåsigt, låg molnhöjd och smådimmigt. Vädersidorna som sträcker sig fram till och med nästa måndag visar regn varje dag. Det är i sån't här väder man längtar till Medelhavet. Såg att det var soligt, svaga vindar och 19 grader, i alla fall där vi brukar vara. Låter klart behagligare än här. Får väl trösta oss med att vi för varje dag som går kommer lite närmare sommaren.

Skickar, på tisdag, ner äldste sonen en vecka till mormor och morfar på spanska ostkusten så att det i alla fall är någon av oss som får lite sol och värme.



Det är bara att hoppas han får det så här skönt. Vi andra får titta på sommarens bilder och längta samt hoppas att det inte regnar hela tiden...

Må väl / C

Oboy!

Åkte ner till båten idag för att fixa till det sista innan vintern. Passade på då grabbarna var på fotbollsträningen. Strålande sol, endast lite vind och 11 grader gjorde att det var riktigt behagligt.

L var ändå lite frusen då vi var på väg hem och talade om att önskemålet just då var en varm oboy med rom och vispgrädde.

Okey, då vi kom hem var det snabbt fixat. Smakade faktiskt alldeles förträffligt med varm oboy, lite för lite rom men alldeles för mycket grädde för min smak. Fast L tyckte det var kanon och ville till och med ha en till!!!

Fint strimlade morötter stekta i olivolja, ugnsbakade kycklingfiléer inrullade i bacon och stekt tärnad potatis till middag. En utsökt vältempererad Primitivo från Puglia som pricken över i'et och grabbarna tog de sista av sommarens läsk som vi hittade, välkylda i båten.

Sitter nu i soffan och sippar på en mycket god espresso med brasan brinnande strax bredvid och en film som börjar om en liten stund.

Må väl / C

Orkanen!

Det blåste ju duktigt häromkvällen. Hörde på både tv'n och radion att det toppade på över 40 m/s på Öresundsbron. Det är mer än vad Gudrun lyckades med.

Vi klarade oss dock bra här hemma och kunde inte upptäcka några skador alls.

Förrän igår då vi upptäckte att vår gran stod på sniskan... Ordentligt till och med. Återstår att se hur länge den står kvar eller om vi måste ta ner den.



Må väl / C

Väckarklockan!

Vaknade till då jag vände mig om, men öppnade inte ögonen. Såg ändå att det redan var ljust ute, mycket ljust. Neeej, inte kan det väl vara morgon redan, tänkte jag. Undrar vad klockan kan vara?

Öppnade försiktigt ena ögat endast tillräckligt för att kunna se vad klockan var och kunde med ett leende på läpparna konstatera att det var en minut kvar till den skulle ringa.

Är det inte fantastiskt...

Låg ett bra tag och bara studerade solen som för omväxlings skull sken, rakt på mina blåa elefanter uppe på hörnskåpet.

Med en sådan bra start på dagen kan det inte bli annat än en kanonfredag.

Må väl / C