När nu en kall, blåsig och ruggig helg närmar sig med massor av höstjobb börjar jag planera lite för vad vi ska äta för smaskigt då vi kommer in på kvällarna...
Måste bara dela med mig av detta recept som vi flitigt använder oss av och som blir helt sagolikt gott. Finns säkert många varianter men så här gör jag...
Brukar använda karré eller fläskkotlett i bit, helst utan ben (enklare så...) och vitsen är att den ska bli så mör att den fullkomligt smälter i munnen...

Kunde inte bestämma mig så det blev en av varje idag...
Baddas med grillkrydda och sedan med chili eller någon annan stark krydda. Var inte rädd att krydda kraftigt och starkt för köttet blir inte starkt då ju kryddan endast finns på kanten av skivorna. Spadet däremot får en ljuvlig smak, men jag återkommer till det.
In i ugnen och på med programmet varmluft/ånga, mixat lika delar. Inte endast ånga då köttet tenderar att bli lite "kokt" då. Har ni inte förmånen av att ha en ångugn (bästa köksinvesteringen hittills...) så in med några bunkar vatten i botten av ugnen (typ 2 ggr dryga halvlitern) och se till att det inte kokar torrt.
Jag ställer in ugnen på 120 grader och låter den stå så i kanske lite dryga tio minuter och sätter sedan ner tempen till 80 grader.
Köttermometern ställer jag på 70 grader för kotlett och 82 för karré...
När inställd innertemperatur är uppnådd plockar jag upp köttet från spadet, lindar in det i folie och ställer ut det i uterummet alternativt i kylskåpet. Spadet får svalna någonstans...
Då köttet är riktigt kallt, helst dagen efter eller i alla fall minst fem-sex timmar senare skivar jag upp det i skärmaskinen i tunna skivor på max två mm, eller så tunt du kan utan att det ramlar isär. Gör du detta för tidigt då köttet inte kallnat tillräckligt är det mycket svårt (tycker i alla fall jag...) att få ordentliga skivor. Är köttet minsta lilla varmt blir så tunna skivor "sladdriga" och väldigt svåra att få till medan ett kallt kött är fastare och skivorna blir styvare och klart mer lätthanterliga...
I med alla skivor ni anser gå åt i en bunke och slå på av spadet så det precis täcker. In i ugnen (eller i nödfall micron) och värm upp det till ätvänlig temperatur. Värm under tiden en annan bunke som köttet läggs i till servering. OBS! låt inte köttet vara kvar i spadet efter uppvärmning för då blir det lätt sladdrigt...
Till detta ljuvligt möra kött brukar vi servera hemmagjorda varma chips, hemmagjorda pommes frites, raggmunkar, ugnsstekt potatis i någon form eller annat som lockar...
Bearnaisesås eller annan sås som faller i smaken brukar grabbarna ta men jag föredrar det naturellt...
Skulle det mot förmodan råka bli något kött över kan det serveras kallt till lunch, läggas på utflyktsmackorna, värmas fler gånger, eller användas till mycket annat där endast fantasin sätter gränser.
Tillagningssättet gör ju att det är väldigt mört och lättätet så även kallt är det suveränt.
Första gången man gör detta kan det vara lite snålt med spadet som blivit under tillagningen och man måste därför späda med lite buljong inför uppvärmningen så att det täcker men sedan har man så det räcker och det kan sparas i kylskåpet i en dryg vecka och användas till lite av varje som t.ex. smaksättare i grytor, uppvärmning av överblivet kött, reduceras till såsgrund eller varför inte som mina grabbar gör, ett par matskedar som smaksättare i pasta av alla de slag inför träningar och matcher.
Åååå, nu börjar det dofta riktigt gott från ugnen...
Lycka till och smaklig spis
Må väl / C